21 Eyl 2010

Bu bir Vivienne WESTWOOD hikayesi


Kraliçe Elizabeth'in söylemiyle o bir officer of the British Empire. Bize göre de bir sanat dehası.
Gerçek adı Vivienne Isabel Swire olan tasarımcı 1941 yılında İngiltere'de dünyaya geldi. Kıyafet tasarımına 1971 yılında başladı ve Let it Rock adlı dükkanını açtı. O zamanlar mesleği olan öğretmenliği sırf tasarım için bıraktı. ( Pek güzel olmuş )1974 yılında dükkanın ismini Sex olarak değiştirdi ve Malcolm McLaren ile hem iş ortaklığı hem de aşk ortaklığına başlamış oldu. 1981 yılında ilk koleksiyonunu Londra'da izleyicilere sundu. 1990lı yıllara geldiğinde artık adından söz ettirmeye başlamıştı bile ilk erkek koleksiyonunu Floransa'da sunan tasarımcı bir yıl sonra "British Designer of the Year" ödülünü aldı. O zamandan sonra da ödüller üstüne ödül aldı ve bugünlere geldi. 
Defilelerinde klasik catwalk yürüyüşünden çok show görünümlü bir sunumu vardı. Yeri geldi travestiler için kıyafetler tasarladı, yeri geldi siyasi protesto amaçlı defileler yaptı. Punk Rock akımının unutulmaya yüz tutmamasının tek sebebi varsa o da Vivienne Westwood'dur. . Marjinalliği sayesinde hep kendinden söz ettirdi. 
2009 yılında BBC'e verdiği röportajda "Ben bir sanatçı değil,, tasarımcıyım. Bir marka oluşturdum ve sattığım şeylerin çok sayıda alıcısı var. Kimseyi almaya zorlamıyoru; fakat alıyorlar. Mücevherlerime, giysilerime, parfümlerime, çantalarıma ve ayakkabılarıma çok pahalı olmasına rağmen büyük talep var. Fakat kimsecikler çıkıp şunları söylemiyor, söyleyemiyor.
 Siz tüketiciler, dünyada bir çok insan aç, pek çok insan işsiz. Bu ürünlere sırf marka diye bu kadar para ödeyeceğinize, daha ucuzunu alın ve kalan paranızı daha anlamlı bir biçimde harcayın" demiş çok da güzel söylemiş...

Defilelerine dönecek olursak Platform topuklar onun defilelerinde hep başroldeydi Naomi Campbell bile topukların azizliğine uğramıştı.zamanında..
Hepimizin bayılarak izlediği Sex and The City filmindeki Sarah Jessica Parker'ın giydiği  gelinlik onun eseriydi..

Hepimiz bir Vivenne Westwood tasarımı Melissa'mız olsun istemiyor muyuz? 


ve son olarak yeni koleksiyonundan parçalar..


2 yorum:

modafobik dedi ki...

Naominin düştüğünden haberim yoktuuu, ahah bu süper oldu bak :D Burnu yükseklerde mankenimiz zzamanında hata da yapabiliyormuş meğer, kesinlikle süper bi yazı ellerine sağlık :)

Stardust Memories dedi ki...

Pek teşekkür ederim :) Ben de araştırana kadar bilmiyordum açıkçası :)

Related Posts with Thumbnails