25 Eki 2010

1920lerden 2000'lere Moda..



1920'lerde flapper kızların rol aldığı moda akımında düşük bel elbiseler, çocuksu siluetler, uzun kolyeler,şapkalar, pastel renkler ve kısa kesilmiş saçlar yer alıyordu. İlham alınmış parçalar örnekler;

1930'lara geldiğimizde ise, Büyük Buhran'ın etkisiyle (Ekonomi ve benim gibi Finans okuyanlar iyi bilir :) ) ailedeki bayan ve erkekler beraber çalışmış ve aileyi birarada tutabilmek için uğraşmışlardır. Bu sayede feminist düşünceler geride kalıp kadınsı dönüşe hemen ayak uyduran bayanların bir diğer sebebi de meşhur Hollywood filmlerine ayak uydurmaları olmuştur. 1930lardan ilham alan parçalar ise,
1940'lı yıllarda ise, 2. Dünya Savaşı sebebiyle, erkekler cephelerde bayanlar ise  ya fabrikalarda çalışıyor ya da çiftçilik gibi erkeksi işleri yapıyorlardı.(Hatta silah üretiminde hammadde sıkıntısı çeken savunma bakanları ülkedeki kadınların sütyen tellerini bile bağışlamaktan çekinmemişlerdi. Bu bir dipnot olarak kalsın burda:)  Aklıma direk Madonna'nın da oynadığı " A league of their own" filmi geldi bunları yazınca. Orda da erkekler savaştayken bütün iş bayanlar kalıyordu ve onlarda profesyonel bir takım ortaya çıkarıyorlardı.
Bu yüzden moda ultra feminen bir görünüşe bürünmüştü. Bu senenin modası olan Military tarzı ve giydiğimiz diz üstü çizmeler işte taa o zamanlara uzanıyordu. Aslında "The Notebook" filmi de 1940ların giyim tarzına çok güzel örnek olabilir.
1950'lere geldiğimizde, Ekonomik krizin geçmesi nedeniyle, orta direkli aileler alışverişe yönelmişti. Kıyafetler, takılar, yüksek topuklu ayakkabılar ve kalem etekler o zamandan günümüze gelen modasal hareketlerdir.
 1960lar (en sevdiğim) Dünyada sosyal geçişlere sebep olan yıllar. Minicik şortlar, parlak kıyafetlerin tüm dünyayı kasıp kavurduğu o güzel yıllar :) Edie Sedgwick'in ikonik tarzının ortaya çıktığı, siyah beyaz çizgili kıyafetlerin, vahşi desenlerin ortaya çıktığı zamanlar. "Hippisel" görünümün taşlarını atan 1960'lı yıllar günümüzde en çok ilgi gören zamanlardır. Son bir kaç sene de Dünyaca ünlü markaların hepsinde 60'ların esintisini rahatlıkla görebiliriz. Ha bir de tabi 60'lı yıllar dediğimizde göz zevkimiz için sonuna kadar çalışan "Mad Men" i de unutmamak gerek.  :) 
 60'lara dair bazı parçalar
1970'lerde sosyal değişim ve protestolar yüzünden "BARIŞ" Hippiler  arasında en önemli konuydu.  Moda yönünden bakarsak eğer 1960'ların yansıması devam etmekteydi.Çan pantolonlar, doğal kumaşlar, desenli kıyafetler, bohem tarzı ve diskosal giyimler çok populerdi. O zamanlara örnek olarak Aklıma gelen ilk ise Forrest Gump'daki Jenny'nin tarzıydı. Şimdilerde ise Mischa Barton'ın tarzı da zaman zaman hippisel olabiliyor. 

70'ler için bazı parçalar,
Ve geldik 80'lere.. Bir çoğumuzun çocuk olduğu o güzel yıllara :) 1980'lerde de Dünya açısından büyük olaylar meydana gelmekteydi. Almanya'da bulunan Berlin Duvarının yıkılışı o zamanlara aitti. Das Leben Der Anderen filmini izlediyseniz o zamanları ve stilleri çok daha iyi hatırlayabilirsiniz. (Hayatımın filmidir kendisi). Madonna'nın "Material Girl" olarak anılmaya başladığı, hepimizin ondan örnek alarak giydiğimiz taytlar, bol gömlekler o zamanların modasıydı. Parlak kıyafetler, büyük vatkalar (bu sene yine moda olan), tozluklar, saç bantları, uzun kazaklar, süeterler ve yüksek topuklular yine son zamanlarda zevkle giydiğimiz o yıllardan miras kalan parçalardandır. Saç stillerine de değinmeden olmaz tabi :) Kahküller, Krepeler, Aslan yelesi saçlar kadınların özgürlüklerini daha iyi tamamlayan detaylardı. Çok şükür tekrar geri dönmediler :) 

80'ler için seçilen parçalar,
1990'lı yıllarda Moda'nın en grunge dönemi olarak tanımlandı. Grunge modası ilk Marc Jacobs sayesinde ortaya çıktı. Basit görünüm 90'lı yıllarda anahtar sözcük olarak da kullanılabilir. 1980'lerin rüküş yılları olarak anılmasına rağmen 90'lı yıllar tam tersi bir şekilde devam etmiştir. Blue jean'lerin dolaplarımızda yeri alması bir 20 sene öncesine dayanmaktadır. Bugünlerde kullandığımız oversized tshirtler de o zamanlardan gelmekteydi.. Aklıma gelmişken çocukluğumuzun en önemli yıllarında şarkılarında dans edebileceğimiz Yonca Evcimik ve Spice Girls olduğu için çok şanslı olduğumuzu söylemek istiyorum :) Ya şimdilerde çocuk olsaydık? 

1990'lara ait parçalar,

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails